25 Kasım 2010 Perşembe

NİHAYET ÖĞRENDİM

Nihayet tereyağımı kendim yaptım.Geçen yılda yogurt yapmak için aldığım sütün kaymaklarından yağ yapmayı denemiştim ki sonuç bir felaket ti ve bir sürü de yağlı bulaşık çıkmıştı. Bu kez işi bileninden öğrenince hemen çabuçak yapıverdim.Bir tek kaymakları topladığım derin kase kirlendi o kadar.
Kasenin içindeki kaymakları tahta kaşık ile hep aynı yönde karıştırıyorsunuz(belki mıkserle daha rahat olur)daha sonra içine buz gibi soğuk su koyup karıştırmaya devam ediyoruz bir müddet sonra yağlar ayrışmaya başlıyor o zaman buzdolabında yarım saat kadar dinlendirip üzerinde toplanan yağları elimizle toplayıp top yaparak tabağa alıyoruz. Sonrası hepimizin bildiği gibi önce ekmekleri kızartıyoruz sonrada üzerine de bolca yağımızdan sürüp afiyetle.......

3 yorum:

karamel mutfak dedi ki...

eminimki lezzeti hazir aldiklarimizdan cok farklidir ellerine emegine saglik.

tugbatugba dedi ki...

annemler bu işi yayık işi gibi şişelerde hallediyorlar...

Nilgün dedi ki...

Sevgili Ufuk
Bende süt kaynarken kaymağını alıp kavanoza biriktiriyorum. Sonra dipte biriken sütü süzüp içerisine 2top buz atarak kavanozon kapağını kapatıyorum. Oturduğum yerde çalkalamaya başlıyorum. Az sora kaymaklar top top yağ olmaya başlıyor. Neden mi anlattım, bulaşık çıkmadığı için. Sevgi ve sağlık dileklerimle..